Uzaktan Kontrollü Yangın Monitörü
Nakliye, boşaltma ve yükleme dahil olmak üzere liman endüstrisinde güvenlik özel bir öneme sahiptir. Yangın çıkarıcı özelliklerinden dolayı petrol ürünlerinde bulunan yüksek riskler ve tehlikeler, dikkatli bir tanımlama ve değerlendirme gerektirir ve risk yönetimi, bunu ortak bir tanker ve terminal operasyonu için bir gereklilik haline getirir.
Ekipman aralığı kriterleri:
Bir yangın durumunda, olumsuz sonuçları en aza indirmek ve söndürme için yangınla mücadele ekipmanı düşünülmelidir.
Yönetmeliklerdeki sınıflandırmaya göre, petrol terminalleri yangın güvenliği açısından üç kategoriye ayrılmıştır.
Kategori I ve II: Bu terminal grubu için yangından korunma felsefesi, yangına yakıt transferini kesmektir. Yani, proses ekipmanı kapatılır ve proses izole edilir.
Bu durumda rıhtım, iletim ekipmanı ve gemi manifoldu yangın kontrol altına alınana kadar soğutulur. Yangını kontrol etmek için köpük sistemi kullanılır.
Kategori III: Bu terminallerdeki koruma felsefesi, küçük yangınlar için taşınabilir yangın söndürücülerin kullanılmasıdır ve büyük bir yangın durumunda liman yangın sistemine güvenilir.
Yangının ortaya çıkması ve devam etmesi için üç unsurun varlığı hayati önem taşır:
Yangın, bu üç unsur bir kıvılcım yaratmak için bir araya geldiğinde meydana gelir.
Petrol iskelelerindeki olası kıvılcım nedenleri:
-
Sigara içmek: Bu bağlamda, personelin sigara içmek ve herhangi bir alevi yakmak için katı güvenlik talimatlarını sağlaması gerekmektedir.
-
Korumasız ışıklar
-
Elektrikli ekipman: Sabit ve mobil elektrikli ekipman seçiminde tehlikeli bölge şartları dikkate alınmalıdır.
Yangınla mücadele felsefesi:
Yangınla mücadele felsefesi, yangının üç nedeninden birini ortadan kaldırmaktır.
Yangınla mücadelede iki strateji vardır:
-
Yangının yayılmasını önlemek için çevredeki ekipmanın soğutulması (ısı kaynağının kaldırılması)
-
Oksijenin yangına ulaşmasını engellemek ve yanma zincirinin devam etmesini önlemek için yangını yangın köpüğü gibi uygun maddelerle kaplayarak yangının söndürülmesi.
Yangınla mücadele etmek için ilk adım, ESD vanalarını yangın alarm sistemleri veya merkezi kontrol sistemi ile etkinleştirmektir.
Yangınla mücadele ekipmanları
Yangın Suyu Pompası
Petrol iskelelerinin deniz kenarındaki konumu nedeniyle yangın suyu temini sınırsızdır. (Aksi takdirde 4 saat yangın suyu sağlanması gerekir).
Yangın pompalarının özellikleri:
-
Bu pompalar, 125 psig’lik bir basınçla yangın suyu sağlayabilmelidir.
-
Tasarımda ana pompalara ek olarak yedek pompalar da dikkate alınmalıdır.
-
Ana elektrikli pompalar ve yedek pompalar bağımsız besleme kaynaklıdır (Dizel tahrikli).
-
Pompa için sürekli pozitif emiş sağlanmalıdır.
-
Yangınla mücadele ekipmanları (yangın suyu boruları) kullanılmalıdır.
Yangın suyu borularının özellikleri:
-
Yangın suyu boru şebekesinin tasarımı, sistemde herhangi bir arıza durumunda 300 metreden fazla mesafeden tahrip olmayacak şekilde yapılmalıdır. Farklı ankrajlar için izolasyon vanaları dikkate alınır.
-
Borulama, yangın çıkma ihtimali olmayacak şekilde, yani tercihen iskele güvertesinde yapılır. İskele güvertesinin altından geçiliyorsa, ateş önleyici eylemlerin gerçekleştirilmesi gerekir.
-
Hava sıcaklığının sıfır derecenin altına inmesi mümkün ise hatların izlenmesi veya yalıtılması gerekir.
Köpük Monitörleri:
Ateşe köpük püskürtülmesi, oksijenin yangına ulaşmasını engeller ve söndürür. Bu nedenle, yangınla mücadele petrol iskelelerindeki önemli ekipmanlardan biri köpük monitörleridir (sabit veya yükseltilmiş).
Standarda göre:
1- Monitörler 30 metre fırlatma gücüne sahip olmalı ve ekipmandan en az 15 metre uzağa yerleştirilmelidir.
2- Monitör aktivasyon vanaları, ekipmandan en az 15 metre uzağa yerleştirilmelidir.
3- Sabit köpük ekipmanı en yakın ankrajdan en az 60 metre uzakta olmalıdır.
Kapsama aralığı ve köpük besleme oranı:
Yükleme ve boşaltma kolları gibi petrol iskele ekipmanlarının yüksekliği nedeniyle, yangın kulelerine monte edilen monitörlerin kullanılması gerekmektedir.
Köpük Tankları:
-
Köpük, köpük kamyonları veya sabit köpük depolama ekipmanı ile sağlanır.
-
Yangın köpüğü %3 ila %97 oranında su ile karıştırılan polimerdik bir malzemedir ve köpük monitörün aspuraysan cihazından havalandırıldıktan sonra ateş üzerine köpük solüsyonu olarak uygulanır.
Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri:
-
Yangın algılama ekipmanının seçimi ve yeri, proses malzemesi riskine, tanker boyutuna ve terminal konumuna bağlıdır.
-
Isı konveksiyon yoluyla aktarıldığından, doğal ve mekanik havalandırmanın mahal üzerindeki etkileri dikkate alınmalıdır. Alev dedektörleri gibi diğer dedektörler için alev, dedektör tarafından dikkate alınmalıdır.
Petrol iskelelerinde kullanılan dedektör çeşitleri:
Yangın Dedektörleri:
Bu dedektörler genellikle panolar ve kontrol odaları gibi yüksek riskli yerlerde kullanılır. Bu ekipman aynı zamanda yükleme koluna ve sızıntı olasılığının yanı sıra herhangi bir kıvılcım olasılığının bulunduğu diğer proses ekipmanına da monte edilir. Bu dedektörler bir ağda bulunur ve işlevleri, birinci dedektör etkinleştirilirse yalnızca alarm verilmesi; ikinci dedektör etkinleştirilirse yangın sisteminin etkinleştirilmesidir.
Sabit Yanıcı ve Zehirli Gaz Dedektörleri:
Bu dedektörler, havadaki hidrokarbonların varlığını tespit etmek için kurulur (ekipman sızıntılarını gösterir). Bu ekipman, personel trafiğinin çok olduğu veya uygun havalandırmanın mümkün olmadığı yerlerde kullanılmaktadır. Petrol rıhtımlarında, valf ve pompaların yükleme kolları ve manifoldlarının bu tip bir dedektörle donatılması düşünülmelidir.
Kullanılan dedektörler sesli ve görsel alarmlar verebilir.
Bu dedektörlerin çalışması için iki olası olasılık vardır:
Yangın algılama sistemini otomatik olarak ve iletilen sinyaller aracılığıyla kurulu yangın sistemini etkinleştirir. Ayrıca yangın algılamanın yeri kontrol panelinden görülebilmektedir. Bu tür aktivasyon, açık deniz terminalleri için veya manuel aktivasyonun mümkün veya tehlikeli olmadığı durumlarda tasarlanmıştır.
Yangın algılama sistemi sadece sesli ve görsel alarm verir ve yangının kontrol odasındaki yeri belirlenir. Yangın sistemi daha sonra manuel olarak etkinleştirilir.
Yangın söndürme sistemini manuel olarak kurmanın dezavantajları
Risk analizi modeline ilişkin verilen açıklamalarla birlikte, operatif ve manuel yangınla mücadele ekipmanlarının kullanılması, diğer ekipmanlara zarar verme ve bulaşmaya neden olan yüksek yangın riski nedeniyle, zamanı önemli bir faktör olarak kabul ederek, yangınla mücadele operasyonları sırasında yangından kaynaklanan radyasyona maruz kalma, operatör için bir risk oluşturur ve yangınla mücadele operasyonlarını riske atar.