Adres
Gökevler Mahallesi, 2312. Sokak. (E5 Hadımköy Kavşağı) No: 16, Kat: 8, Daire: 92, Ginza Corner Plaza, 34522 Esenyurt/İstanbul
E-Mail
info@apakgrup.com.tr
Telefon
+90 212 852 51 16 - +90 538 539 16 75

Hızlı Serbest Bırakma Kancası (QRMH)

Hızlı Serbest Bırakma Kancası (QRMH)

 

Çabuk Açılan Demirleme Kancaları, geminin rıhtımda güvenli bir şekilde demirlemesini sağlar ve bir tehlike durumunda gemi kolaylıkla serbest bırakılabilir. 

 Petrol ve gaz terminallerinde, yükleme ve boşaltma gerçekleştirilirken, gemileri demirlemek için Çabuk Bırakma Kancası (QRH) kullanılması, Uluslararası Denizcilik Petrol Şirketleri Birliği (OCIMF) tarafından, güvenli bir demirleme sisteminin temeli olduğu için tavsiye edilmektedir.

Kanca güvenlik sisteminin temeli, bir kaza meydana gelmeden önce gemi halatının hızla serbest bırakılmasıdır. Acil durumlarda hızlı açılan kancalar, tam yük koşullarında bile minimum çabayla geminin bağlama halatları ile iletişimi kesebilir. Bu hızlı işlem, bağlantı istasyonundaki hasarı büyük ölçüde azaltır. Çabuk bırakma kancaları, mekanizmaları ve yük kontrol kombinasyonlarını serbest bırakmak için tam mekanik koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bazı rıhtımlarda, deniz yükleme kolu ile yükleme yapıldıktan sonra, geminin çabuk bırakma sisteminin görevi, geminin halatını serbest bırakabilmektir. Apak Grup Enerji ve Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak 25 ton ile 200 ton tonaj arasında imal ettiğimiz çabuk bırakma kancaları; tek kanca, çift kanca, üç kanca ve dört kanca şeklinde ve sırt sırta veya v şeklinde tasarlanmakta ve imal edilmektedir. Serbest bırakma mekanizması, her bir kancayı nominal yükünün %125’i ile tam olarak yüklenerek test edilir. Serbest bırakma sistemi uzakta gerçekleşecek ise, kancalar uzak bir yerden (kontrol odası veya rıhtım ofisi gibi) ve kancanın arkasına monte edilmiş kanca motorunun marş muhafazasındaki bir düğme etkinleştirilerek serbest bırakılabilir. Yerel ekranlar, görsel ve sesli uyarılar da kancalara eklenebilir.

Apak Grup Enerji ve Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak 25 ton ile 200 ton tonaj arasında imal ettiğimiz çabuk bırakma kancaları; tek kanca, çift kanca, üç kanca ve dört kanca şeklinde ve sırt sırta veya v şeklinde tasarlanmakta ve imal edilmektedir. Serbest bırakma mekanizması, her bir kancayı nominal yükünün %125’i ile tam olarak yüklenerek test edilir. Serbest bırakma sistemi uzakta gerçekleşecek ise, kancalar uzak bir yerden (kontrol odası veya rıhtım ofisi gibi) ve kancanın arkasına monte edilmiş kanca motorunun marş muhafazasındaki bir düğme etkinleştirilerek serbest bırakılabilir. Yerel ekranlar, görsel ve sesli uyarılar da kancalara eklenebilir.

Tüm çalışma ünitelerinin kapasitesi, uzaktan kumanda sistemi ve gemi halatı izleme sistemi ile donatılmıştır. Yukarıdakilere ek olarak, çabuk bırakma kancası çalışma üniteleri aşağıdakilerle de donatılabilir:

  • Toz koruyucu kapaklar
  • Özel kaplamalar
  • Düşük sıcaklıklarda çalışan ekipman

 

Bağlantı İstasyonuna Kurulumu Kolay Ekipmanların Kurulması

Çabuk Bırakma Kancaları (QRH); LNG, LPG, yağ ve ağır malzeme iskelelerinde kullanılabilir. Demirleme sistemi, gemi rıhtıma yaklaşırken iskele altyapısını korur. Deneyimler, çamurluklara çarpan şamandıranın hızının kontrol edilmesinin istasyonun hasar görmesini güvenilir bir şekilde önlediğini göstermiştir. Gemi rıhtıma güvenli bir şekilde yaklaştığında, sistem herhangi bir sürüklenmeyi izler ve operatörleri uyarır. Sistem, hızı hesaplamak için dahili bir zamanlayıcı kullanarak doktan pruva ve kıç arasındaki mesafeyi ölçen yan duvara dikey olarak iskeleye monte edilmiş güvenli bir lazer telemetre kullanır. İskeleye göre hareketli açı da hesaplanır ve veriler izleme odasındaki ekranda görüntülenebilir.

Çabuk Bırakma Kancalarının Niteleyici Tasarım Özellikleri:

Adından da anlaşılacağı gibi, çabuk bırakma kancaları, bağlama halatı için kolay ve hızlı serbest bırakmaya izin vermelidir. Bu mekanizma hasar görürse, kanca artık serbest bırakma işlemini gerçekleştirmeyebilir ve çabuk bırakma konseptine aykırı bir şekilde operatör müdahalesi gerektirebilir. Yan paneller takılarak, kancalar olası hasarlardan korur. Bu plakalar aynı zamanda halatların birbirine dolaşmasını da engeller.

Serbest bırakma işlemi tamamlandıktan sonra kancaların yeniden işler hale getirilmesi operatörler için zordur ve kanca kilitlenmeyebilir. Kanca kilitlenmemişse, bağlama halatı beklenmedik şekilde kanca tarafından serbest bırakılabilir. Bunun sonucunda iskele ve operatörün hasar görmesi ihtimali doğar. Kancaların otomatik kilitleme mekanizması güvenilir değildir ve bir kilitleme kolunun takılması operatör tarafından manuel olarak yapılmalıdır. Çabuk bırakma kancası mekanizması uygun şekilde tasarlandığında, operatörün kancayı kilitlemek için ihtiyaç duyduğu çaba en aza indirilecektir.

Çabuk bırakma kancasının en iyi tasarımı, kapistan motorunu deniz tuzu, kimyasal buharlar ve diğer hasarların neden olduğu hasarlardan korumak için kancaların gövdesine çok yakın yerleştirmektir. Ayrıca, çabuk bırakma kancaları için bir uzaktan kumanda sistemi kullanmak, operatörlerin işlemleri güvenli bir mesafede kontrol etmesine imkan tanır. Uzaktan kumanda kullanımının, kapistan valfi gibi gerekli tüm aksesuarların çalışma yerinden güvenli bir mesafeden takılmasını ve olası hasarların önüne geçilmesini sağlayan bir başka avantajı daha vardır.

 

 Şamandıra Tipi Çabuk Bırakma Kancası

Şamandıra tipi çabuk bırakma kancaları, ardışık güvenli bağlama için uygundur. Bu tür kancalar, sabit ve serbest dönüş kancaları olarak iki kategoriye ayrılır. Tüm kanca üniteleri, hidrolik uzaktan kumanda sistemi ve gemi halatı izleme sistemi ile donatılmıştır. Bu tür kancaların standart versiyonları 150 ila 600 ton ağırlığa sahiptir ve yükleme yerinde %125 yük ile güvenlik standardında test edilir ve teslim edilir. Şamandıra tipi çabuk bırakma kancaları, şamandıra ve LNG terminalleri arasında demirlemek için kullanılabilir.

Çabuk Bırakma Kancalarının Özellikleri :

  • Otomatik serbest bırakma
  • Uzaktan kumandalı kontrol imkanı
  • Patlamaya dayanıklı elektrikli ekipman

 

Çabuk Bırakma Kancası Bileşenleri Uzaktan Serbest Bırakma

Tüm Çabuk Bırakma Kancaları (QRH), elektrikli veya hidroelektrik bırakma mekanizmasıyla donatılmıştır. Bu amaçla, kancalara elektrikli aktivatörler veya hidrolik silindirler takılır. Ayrıca, kancayı kontrol etmek için kontrol düğmeleriyle donatılmış bir anahtar kutusu da vardır. Sistem arızası gibi durumlarda kancalar manuel olarak açılabilir.

Yük Hücreleri

Çabuk Bırakma Kancaları (QRH), sürekli yük ölçümlerinin gerçekleştirilebilmesi için yük hücreleriyle donatılmıştır. Yük hücreleri tarafından sağlanan yük bilgileri farklı yerlerde görüntülenebilir:

  • Kanca ekranı
  • Kontrol odası
  • Uzaktan kumanda ile birlikte kontrol panelindeki ekran

 

Uzaktan Kumanda

Uzaktan serbest bırakma seçenekleri, bir uzaktan kumanda yardımıyla da gerçekleştirilebilir. Bu uzaktan kumanda aşağıdaki bileşenlere sahiptir:

  • Kancaları serbest bırakmak için yanıp sönen lamba
  • Kancaları serbest bırakmak için buton
  • Birden çok kancayı serbest bırakmak için ekstra butonlar
  • Lamba sinyali test anahtarı
  • Açma ve kapama anahtarı
  • Yöntem anahtarı ve kapatma anahtarı

 

Patlama Korumalı Ekipmanlar

Tüm çabuk bırakma kancası ekipmanları tehlikeli alanlarda bulunduğundan, tüm bileşenler patlama korumalıdır. Kullanılan patlama koruma standardı ATEX / IECEx’e dayanmaktadır.

Kapistanlar

Çabuk bırakma kancaları, yüzer halatı kancalara bağlamak için halatı şamandıradan kancaya kadar tam güvenlik ile taşımak için kapistan ile donatılmıştır. Kapistan düzeneği aşağıdaki parçalarla donatılmıştır:

  • Ters dönüş imkânı olan fren motoru
  • Geri döndürmez kilit
  • Kontrol ekipmanlı anahtar kutusu
  • Redüktör
  • Cihazla çalışmak için patlama korumalı ayak pedalı

 İndir Datasheet

© Apak Grup. Tüm Hakları Saklıdır